DNA test vaderschap

dna test vaderschapMet de DNA test vaderschap beschikt ieder over zijn eigen unieke DNA. Met behulp van een DNA onderzoek kan je achter een heleboel persoonlijke informatie van jezelf komen. Je kunt zelf achterhalen van waar je  voorouders en of er nog meer afstammelingen zijn.

Bij zo een onderzoek wordt jouw DNA onderzocht en vergeleken met het DNA van andere mensen. Op die manier kun je achterhalen of jouw DNA een match heeft met een groep mensen in een bepaald gebied. Als dat het geval is, betekent dit dat je een grote kans hebt dat jouw voorouders daar vandaan komen.

Een DNA test kan dus worden gebruikt om vast te stellen of uit te sluiten als iemand wel of geen familie van je is. Vermoedt je dat jij en nog iemand anders dezelfde vader hebben? Dan kan zo een test je daarbij helpen. Ook voor mensen die meer willen weten van hun familie kunnen een DNA test aanvragen. De politie maakt immer ook gebruik van DNA testen. Hiermee kunnen ze de vermoedelijke dader oppakken of juist andere verdachten uitsluiten.

 

DNA test vaderschap

Er zijn verschillende testen voor DNA. Zo heb je testen die zich richten op je gezondheid, andere testen geven je etniciteit en herkomst van je voorouders aan en je kunt zelf een test nemen om te kijken of er een erfelijke ziekte voorkomt in je familie. Afhankelijk van het soort test dat je wilt doen kunnen de prijzen hiervan verschillen. De ene test kan wat duurder overkomen dan de andere. Als je niet perse naar het lab wilt gaan voor een DNA test kun je ook een DNA test kit kopen. Zo een kit geeft je de instructies wat je moet doen en deze moet je dan opsturen.

Een vaderschap test is een onderzoek naar de biologische verwantschap tussen een vader en zijn kind. Je kunt zo een onderzoek uitoefenen als je twijfelt over de verwantschap. Met een DNA test weten vaders of de kinderen of ze aan elkaar verwant zijn. Komen de DNA-profielen niet overeen? Dan is de kans groot dat je niet de vader bent van het kind. Maar komen de profielen wel overeen? Dan is er een grote zekerheid dat je wel de vader bent van het kind. Bij je huisarts kun je ook zo een vaderschap test laten uitvoeren.

 

Wil je zo’n test thuis zelf uitvoeren?

Dan kun je online een DNA-test bestellen. Je kunt dan zelf wangslijm afnemen met een speciaal steriel wattenstaafje. Het wangslijm neem je af bij jezelf en het kind. Nadien stuur je dit terug naar het laboratorium. De DNA-test wordt uitgevoerd in een lab en binnen een week krijg je de uitslag.

 

Informatie over alle DNA test organisaties en bedrijven:

23andme Ancestry Familytree DNA GPS Origins
Living DNA Myheritage Analyse me igene
Mijnlabtest Vitagene De Nutrikliniek DNA-test.nl
Consanguinitas Verilabs Embark DNA info
Afkomst DNA test Gezondheid DNA test Vaderschap DNA test Hond DNA test

 

Een vaderschap test tijdens een zwangerschap?

De vaderschap test is al in te zetten vanaf de 9e week van de zwangerschap. Gebruik gemaakt van het bloed van de moeder en de vader. Het risico voor de baby is zeer klein en het risico op een eventuele miskraam is ook heel klein. Dit komt omdat er niet rechtstreeks DNA wordt afgenomen van de baby. Zo een test kun je thuis niet zelf doen, want het bloed moet worden afgenomen door een huisarts of verpleegkundige. Het resultaat krijg je binnen tien dagen. Daarnaast kun je  ook een invasieve vaderschap test laten uitvoeren. Door middel van een biopsie en punctie kun je tijdens de 11e en 15e week of de 16e en 22e week van de zwangerschap een test laten uitvoeren.

 

Wat doe je als de vader niet aanwezig is of niet wil meewerken?

Ook in situaties waarin de vader niet beschikbaar is voor een directe vaderschap test, of niet wil meewerken aan een directe vaderschap test kun je zo een test laten uitvoeren. Zo kan er bijvoorbeeld een test worden gedaan met een broer of zus, of met een opa en een kleinkind.

 

Wanneer een DNA vaderschap test uitvoeren?

Dit is om verschillende redenen:

  • Een vader wilt weten als hij de biologische vader is van zijn kind.
  • Hij wilt bewijzen dat hij de vader is van een kind in verband met voogdijregeling, bezoekregeling,  erfenis.
  • Of hij wilt bewijzen dat hij niet de vader is van een kind.
  • De moeder er zeker van wilt zijn dat de man daadwerkelijk de vader is.

 

Kosten DNA test vaderschap

De DNA kosten voor een vaderschap kunnen flink uiteenlopen. Je hebt wel al binnen enkele dagen een resultaat. Er zijn steeds meer websites die een thuistest aanbieden. De prijzen van deze tests zijn door de jaren flink gedaald en je betaalt iets minder dan €200,-.  Ga je naar het lab voor zo een test dan kunnen de kosten wel hoger zijn. Loop je dus rond met een vraag of heb je twijfels die gerelateerd zijn aan het vaderschap? Neem dan een DNA test. De DNA test neemt al je onzekerheid weg, dus de test kosten zijn het meer dan waard.