DNA test over je afkomst

dna test afkomstDNA test over je afkomst? Is er ooit iemand vreemdgegaan in je familie, Komen je over-overgrootouders uit een ander werelddeel, Kom er achter met een DNA test. Een DNA test over je afkomst wordt uitgevoerd om te achterhalen waar jouw voorouders vandaan komen. Met een DNA test kun je erachter komen of er nog afstammelingen zijn van je overgrootouders. Het kan dus dat je verre achterneven of achternichten hebt die je niet eens kent.

 

Unieke DNA code

De unieke code van jouw DNA kun je vergelijken met de DNA code van andere mensen. Hoe meer overeenkomsten er zijn, hoe groter de kans dat je een verwant bent van deze persoon. Omdat er een heleboel mensen jou voor zijn geweest is de database ook groter.

Patronen in het DNA. Op die manier kunnen er patronen worden ontdekt. Veel mensen met de overeenkomstige DNA wonen bij elkaar. Dat komt omdat groepen van mensen samenwonen en kinderen krijgen. Maar er vind ook migratie plaats. Jouw verre achterneven kunnen dus in een geheel ander land wonen.

 

Een DNA match gevonden?

Bij een DNA test voorouders wordt jouw DNA vergeleken met dat van andere groepen mensen. Er kan dus een match ontstaan. Als dat het geval is, betekent dit dat je een grote kans hebt dat jouw voorouders daar vandaan komen.

Waar komt het geteste materiaal vandaan? Praktisch is het geteste materiaal veelal van je wangslijmvlies. Omdat iedereen 50% van beide ouders erft, zal het kunnen voorkomen dat een voorouder uit een ander land materiaal heeft overgedragen waarvan uiteindelijk in een klein percentage in jouw DNA terug te vinden is. Met zo’n DNA test kan dus aangegeven worden als deze overeenkomstig is met DNA van mensen uit andere landen.

 

Informatie over alle DNA test organisaties en bedrijven:

23andme Ancestry Familytree DNA GPS Origins
Living DNA Myheritage Analyse me igene
Mijnlabtest Vitagene De Nutrikliniek DNA-test.nl
Consanguinitas Verilabs Embark DNA info
Afkomst DNA test Gezondheid DNA test Vaderschap DNA test Hond DNA test

 

Hoe ver kun je met DNA terugkijken?

Door naar dit DNA te kijken kun je overeenkomsten vinden met verre voorouders. Dit gaat zo ver terug dat je kunt kijken naar de migratie routes die de eerste groepen mensen vanuit  over de hele wereld hebben afgelegd.

 

De voordelen van een DNA test over je afkomst?

Aanbieders van DNA testen zijn gericht op het achterhalen van etniciteit. Wat zijn dus de voordelen van zo een DNA test?

  • Geeft inzicht in afkomst en mogelijke risico’s.
  • Een duidelijk beeld van waar de DNA technologie toe in staat is.
  • Het is mogelijk om verre familieleden te vinden.
  • Je kan je eigen stamboom bouwen ( MyHeritage / Ancestry)
  • Duizenden jaren terugkijken.

 

De ervaringen van een DNA test te laten uitvoeren

De ervaringen van mensen die een DNA tests hebben laten uitvoeren, kunnen verschillen. Sommige mensen hebben al een beeld waar hun voorouders geboren zijn. Deze zijn dan ook in overeenkomst met hun stamboom. Maar voor sommigen is het weer een grote verbazing als ze zien uit welke regio hun voorouders komen. Toch is dit een hele informatieve test, vooral als je weinig weet van je familie.

 

Er zijn 3 soorten DNA testen over je afkomst

Een DNA test van etnische afkomst blijkt heel populair te zijn. Veel mensen zijn dan ook verrast met de resultaten, omdat je soms niet eens weet dat je tot een bepaalde etnische groep behoort. Daarnaast bieden enkele websites tests aan waarmee je in feite duizenden jaren terug kunt kijken.

Wat voor advies? Sommige DNA test websites bieden naast het standaard herkomst onderzoek vaak nog veel meer aan. Zo kun je soms kiezen voor een gezondheid test of een dieet test. Bij deze testen kunnen ze bijvoorbeeld wat zeggen over de achtergrond van jouw gezondheid en je kunt jezelf advies geven voor een andere levensstijl. Ook zijn er testen die jouw aanleg voor bepaalde ziektes in kaart brengen.

 

Betekenis autosomale DNA

Autosomaal DNA is een term die wordt gebruikt om DNA te beschrijven die wordt overgeërfd van de autosomale chromosomen. Een mens heeft twee soorten chromosomen: genummerde chromosomen en geslacht-chromosomen. Vrouwen hebben twee X-chromosomen en mannen hebben een X- en Y-chromosoom.

De autosomale DNA test kan voor veel mensen een beetje een teleurstelling zijn als ze er achter komen dat deze niet veel verder teruggaat dan de stamboom die ze al hebben samengesteld. Van je betovergrootouders bezit je nog maar ongeveer 6% van hun DNA. Dus als je nog maar een paar generaties verder terug gaat worden de onderzoeksresultaten al snel minder leuk. En het is juist leuk om te weten wat je nog niet precies wist.

 

Een DNA test van een andere afkomst?

Het kan in sommige gevallen voorkomen dat je resultaten ontvangt die je niet van tevoren had verwacht. Ook kan het voorkomen dat je verwant bent aan iemand van wie je dat helemaal niet had gedacht. Maar ook dat je familielijn er heel anders uitziet dan je had verwacht. Misschien blijken je gegevens aan een hele andere regio gekoppeld te worden dan aan de regio waar je vandaan denkt te komen.

 

Je DNA gegevens niet zomaar delen

Als je een DNA test doet is het belangrijk dat de aanbieders zorgvuldig omgaan met jouw privacy gegevens. DNA is namelijk een zeer persoonlijk stukje code. Het mag niet gedeeld worden met anderen, zonder jouw toestemming. Ga daarom goed na of een aanbieder jouw DNA-gegevens niet voor andere doeleinden gebruikt dan jij zelf wilt. Is de prijs van een test heel erg goedkoop dan is het belangrijk om hierop te letten. De aanbieder van een DNA-test moet  jouw DNA-gegevens goed en anoniem bewaren en deze informatie niet zomaar met buitenstaanders delen.