23andme

23andmeVanwege de grote vraag biedt 23andMe alleen een Ancestry Personal Genetic dienst aan.  De Ancestry-service helpt mensen om te begrijpen wie ze zijn, waar hun DNA vandaan komt en helpt je meer te ontdekken over je familieverhaal.

Een van de meest bekendste sites waar je een DNA test kunt afnemen is 23andme.com. Vanwege de grote vraag biedt 23andMe alleen een Ancestry Personal Genetic dienst aan. Deze service is alleen in het engels te verkrijgen, maar de instructies zijn heel eenvoudig. De Ancestry-service helpt mensen om te begrijpen wie ze zijn, waar hun DNA vandaan komt en helpt je meer te ontdekken over je familieverhaal.

Alle DNA informatie wordt eerst grondig geanalyseerd, gecompileerd en gedestilleerd. Deze informatie wordt opgeslagen in verschillende rapporten, waaronder informatie over je voorouder samenstelling, voorouders detailrapporten, haplogroepen en neanderthaler voorouders. Het geeft dus inzicht over de geschiedenis van je voorouders en familie en biedt daarmee ook een hulpmiddel. Het kan zijn dat er een verre nicht of neef nog in leven is waarmee je contact kunt opnemen.

Op de website kun je een DNA kit bestellen die tot aan huis voor jou wordt geleverd. De kit komt met duidelijke instructies, zodat je thuis precies weet wat je moet doen. Volg je de instructies goed op dan kun je de kit terugsturen in een bijbehorende verpakking. De kit gaat vervolgens naar het lab van 23andme. In ongeveer 3-5 weken krijg je een bericht terug met de resultaten.

Hoe werkt DNA?

Een ieder beschikt over zijn eigen unieke DNA. Met behulp van een DNA onderzoek kan je achter een heleboel persoonlijke informatie van jezelf komen. DNA wordt zelf gebruikt bij politie onderzoeken. Met behulp hiervan kan men de mogelijke dader vinden of juist anderen uitsluiten. DNA kun je vinden in je bloed, je haren of aan de binnenkant van je wangen. Omdat iedereen over zijn eigen DNA beschikt zul je zelden mensen vinden met hetzelfde DNA. Het nemen van een DNA test kan leiden tot verschillende resultaten. Het is ook afhankelijk van wat voor soort test je afneemt en wat je precies wilt weten.

Je kunt zelf achterhalen van waar je  voorouders kwamen en of er nog meer afstammelingen zijn. Bij zo een onderzoek wordt jouw DNA onderzocht en vergeleken met het DNA van andere mensen. Op die manier kun je achterhalen of jouw DNA een match heeft met een groep mensen in een bepaald gebied. Als dat het geval is, betekent dit dat je een grote kans hebt dat jouw voorouders daar vandaan komen. Een DNA test kan dus worden gebruikt om vast te stellen of uit te sluiten als iemand wel of geen familie van je is. Vermoedt je dat jij en nog iemand anders dezelfde vader hebben? Dan kan zo een test je daarbij helpen. Ook voor mensen die meer willen weten van hun familie kunnen een DNA test aanvragen.

DNA testen

Er zijn dus verschillende testen voor DNA. Zo heb je testen die zich richten op je gezondheid, andere testen geven de etniciteit en herkomst van je voorouders aan en je kunt zelf een test nemen om te kijken of er een erfelijke ziekte voorkomt in je familie. Afhankelijk van het soort test dat je wilt doen kunnen de prijzen hiervan verschillen. De ene test kan wat duurder overkomen dan de andere. Als je niet perse naar het lab wilt gaan voor een DNA test kun je ook een DNA test kit kopen. Zo een kit geeft je de instructies wat je moet doen en deze moet je dan terug opsturen.

DNA test thuis afnemen

Bij een DNA test voor afkomst van je voorouders wordt jouw DNA vergeleken met dat van andere groepen mensen. Er kan dus een match ontstaan. Als dat het geval is, betekent dit dat je een grote kans hebt dat jouw voorouders daar vandaan komen. Praktisch is het geteste materiaal veelal van je wangslijmvlies. Omdat iedereen 50% van beide ouders erft, zal het kunnen voorkomen dat een voorouder uit een ander land materiaal heeft overgedragen waarvan uiteindelijk een klein percentage in jouw DNA terug te vinden is.